A DVSC és a Videoton is megkezdi nemzetközi kupaszereplését

2012. július. 16., 18:20   |    

A DVSC és a Videoton is megkezdi nemzetközi kupaszereplését

A DVSC-TEVA az albán Skënderbeu otthonában kezd a BL-selejtezőben, az EL-ben a Videoton Pozsonyban, a Slovan Bratislava ellen játszik, míg a Honvéd, ugyancsak idegenben, az orosz Anzsi Mahacskala ellen lép pályára.

A nemzetközi kupában indult négy magyar csapatból a BL-, illetve az EL-selejtező második körére hárman maradtak, miután az MTK nem tudott továbbjutni a szlovák Senica elleni párharcból.

A Bajnokok Ligája selejtezőjében a DVSC-TEVA az albán bajnok Skënderbeu otthonában lép pályára kedden. A debrecenieknél nem szerepelhet a találkozón az eltiltott Ibrahima Sidibe, valamint sérülés miatt hiányzik Selim Bouadla, Ludánszki Bence és Roguy Meyé is.

A Lokihoz hasonlóan piros és fehér színt viselő Skënderbeu kétségtelenül napjaink legjobb albán csapata, amely 2011-ben és 2012-ben is megnyerte az ottani ligát. Tavaly nem sikerült jól a nemzetközi szereplése, miután az előzetesen nem sokkal többre tartott, végül azonban a BL legjobb nyolc csapata közé menetelt Apoel Nicosia ejtette ki, két győzelemmel, 6-0-s összesítéssel. A csapat edzője az 54 éves, játékosként 25-szörös cseh válogatott Stanislav Levý, aki 2011-ben vette át az irányítást. A mögöttünk álló szezonban több játékosa is szerepelt az albán válogatottban, így a veterán, már 34 éves kapus, Orges Shehi, a védők közül Renato Arapi, Ditmar Bicaj, Endrit Vrapi, a középpályás sorból pedig Igli Allmuça és Gjergji Muzaka. A nemzeti tizenegyben általán akkor kapnak játéklehetőséget, ha a légiósokat nem tudja meghívni Gianni Di Biasi szövetségi kapitány. A 27 éves Muzaka a legjobbjuk, ő az 'albán Ibrahimović', legalábbis abból a szempontból, hogy amelyik alakulatban ő futballozik, az lesz a bajnok. 2008–2009-ben a KF Tirana, 2009–2010-ben a Dinamo Tirana, 2010–2011-ben és a legutóbbi szezonban pedig a Skënderbeu Korçë színeiben lett Albánia bajnoka.

- Egy masszív, hajtós csapat van ránk - mondta a riválisról a debreceniek hivatalos honlapjának Kondás Elemér vezetőedző. - Játsszák a futballt, és rengeteget futnak. Több jó labdarúgó alkotja a keretüket, rájuk szintén nem árt odafigyelni. Igyekszünk majd inkább a saját játékunkra koncentrálni, megpróbáljuk azokat a hibákat kijavítani, amelyeket a Videoton ellen elkövettünk. Legalább olyan fegyelmezettnek kell lenni, mint a Szuperkupa-döntőn, ám volt egy rövid időszak, amikor nem voltam elégedett a csapat teljesítményével, azt kell áthidalni és még jobb játékra törekedni.

Az idei Szuperkupa-győztes Videoton ellenfele, a Slovan Bratislava harmadik lett 2012 májusában a szlovák bajnokságban. A fővárosi csapat 2009-ben és 2011-ben is bajnok volt, a 2011–2012-es Bajnokok Ligája selejtezőjében kiverte a kazah Tobolt, majd kiesett a ciprusi Apoellel.

A játékosai közül kiemelkedő tudású a dél-afrikai világbajnokságon is szerepelt, az olasz élvonalból, a Bariból hazatért Kamil Kopúnek, valamint Filip Šebo, a bécsi Austria, a skót Rangers és a francia Valenciennes korábbi játékosa, aki 15 válogatott mérkőzésén 7 gólt szerzett. A 23 éves argentin védő, Nicolás Ezequiel Gorosito éppen a Senica csapatától szerződött át a Slovanhoz.

A keret tagja a 202 centi magas, már 37 éves Pavel Kováč, aki négy éve éppen a magyar válogatott ellen debütált a szlovák nemzeti tizenegyben. Válogatott játékos (illetve az volt korábban) a télen a Senicától vett Juraj Piroska, valamint a hajdanán BL-selejtezőn a Celticnek mesterhármast lövő Juraj Halenár, a portugál Sportingot is megjárt Marián Had és a csapatkapitány Igor Žofčák. A holland Heerenveentől szerződtetett Michal Švec 2-szeres cseh válogatott. Hozzá hasonlóan új szerzemény a trinidadi válogatott Lester Peltier, aki félmillió eurós vételárával a szlovák élvonal legdrágább játékosa, rajtuk kívül említésre méltó a nagyon tehetséges, magyar nemzetiségű, kisudvarnoki születésű Szarka Ákos. A pozsonyiak a szlovák bajnokság első fordulójában két újonc, Gorosito és Peltier találatával 2-1-re legyőzték a Presovot.

Az Európa Liga első selejtezőkörében az albán Flamurtarit kiejtő Honvéd is idegenben kezd, mégpedig a kontinens leggazdagabb klubjai közt számon tartott Anzsi Mahacskala ellen, de nem kell egészen Dagesztánig utaznia, az ellenfél ugyanis Ramenskojéban játssza hazai kupameccseit. A Guus Hiddink vezette orosz együttesben olyan világsztárok szerepelnek, mint a kameruni Samuel Eto'o, vagy az 55-szörös orosz válogatott Jurij Zsirkov, de marokkói (Mbark Boussoufa, Mehdi Carcela-Gonzalez), kongói (Christopher Samba), brazil (Jucilei) és üzbég (Odil Ahmedov) válogatottja is van az együttesnek. A nyári átigazolási időszakban három új játékos érkezett a csapathoz: két orosz fiatal, Fedor Smolov és Serder Serderov, valamint az elefántcsontparti Traore Lacina.


A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Telt ház előtt játsszák Győrben a zöld-fehér rangadót
Bajnokságok / Kupák
Futsal BL – Három vereséggel búcsúzott a Haladás
Bajnokságok / Kupák
Férfi futsal NB I - Veszprémben rajtol a forduló
Bajnokságok / Kupák
Európa-liga: Megszerezte első pontjait a Ferencváros

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS