A Puskás Akadémia is a főtábláért küzd a Konferencia-ligában

2024. augusztus. 13., 23:44   |    

A Puskás Akadémia is a főtábláért küzd a Konferencia-ligában

A Puskás Akadémia a hazai pályán elért 3-3-as döntetlennel bebiztosította továbbjutását a Konferencia Liga-selejtező rájátszásába, ahol a Fiorentina lesz az ellenfele. A Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a dán Midtjylland ellen a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, és 3-1-es összesítéssel alulmaradt a párharcban. A Paksi FC 2-2-es döntetlennel jutott tovább a Konferencia-liga rájátszásába.

Konferencia-liga, selejtező, 3. forduló, visszavágó
Puskás Akadémia FC-Ararat (örmény) 3-3 (1-2)
Továbbjutott: a Puskás Akadémia, 4-3-as összesítéssel.
Gólszerző: Nagy Zs. (8., 47.), Favorov (94.) illetve Szerobjan (40.), Harutjunjan (44.), Duarte (85.)
Piros lap: Nondi (62.)

A felcsúti gárda kiválóan kezdte a találkozót, Nagy Zsolt bombagóljával már a 11. percben megszerezte a vezetést, ezzel pedig megduplázta előnyét összesítésben. A vendégek átvették az irányítást, de egészen a félidő hajrájáig egyetlen veszélyes helyzetet leszámítva inkább csak mezőnyfölényben voltak. A szünet előtt aztán nem csupán góllá, hanem gólokká érett a vendégek fölénye, Pécsi Ármin, a hazaiak 19 éves kapusa két óriási lövéssel szemben bizonyult tehetetlennek. A fordulás után aztán megint gyorsan betalált a Puskás Akadémia, ismét Nagy Zsolt volt a befejező, negyedórával később pedig emberelőnybe került Hornyák Zsolt együttese, miután Nondi Szolnoki mezrántására egy óriási könyökössel válaszolt, a játékvezető pedig a másodperc tört része alatt felmutatta a piros lapot. Az emberhátrányt gyorsan kihasználta volna a hazai csapat, a félidőben csereként pályára lépő Puljic fejelt a hálóba, de a találatot les miatt érvénytelenítették. Az örmények tíz emberrel is mentek előre, a csereként pályára lépő Duarte pedig egy 30 méteres bombával ismét megszerezte nekik a vezetést. A vendégek végül nem jutottak el a hosszabbításig, mert a csereként pályára lépő Favorov a 94. percben tökéletesen végzett el egy szabadrúgást, továbbjuttatva ezzel a magyar csapatot. A felcsúti csapatra az előző két kiírás olasz döntőse, a Fiorentina vár a negyedik selejtezőkörben.

*

Ferencvárosi TC-Midtjylland (dán) 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Cissé (17.), illetve Sörensen (50.)
Továbbjutott a Midtjylland 3-1-es összesítéssel.

Nagy elánnal kezdett a Ferencváros, érezhetően minél hamarabb meg akarta kezdeni a felzárkózást a kétgólos előnyben lévő ellenfeléhez, amely csak elvétve tudott átlépni a félpályán, így kizárólag a védekezésre összpontosított. Bár egy ideig ezt sikerrel tették a dánok, mert vagy blokkolták a lövéseket vagy a befejezések voltak pontatlanok, aztán bő negyedóra elteltével kifizetődtek a magyar bajnok erőfeszítései, mert Cissé saját fejesének kipattanóját másodjára már a kapuba továbbította. A vezetés megszerzése után a zöld-fehérek valamelyest visszavettek a tempóból, de így is irányították az összecsapást. A szezon eddigi legjobb teljesítményét nyújtó, sorozatosan tetszetős támadásokat vezető FTC a szünetig nem tudta megszerezni a hőn áhított második gólt, sőt, a végén Dibusznak két nagy védése is volt, egyszer pedig Cissé tisztázta a kapuba tartó labdát.

Térfélcserét követően ismét nagy lendülettel kezdett a Ferencváros, Rommens lövésénél bravúrral hárított a vendégkapus, de a hangulatot hamar lehűtötte, hogy a Midtjylland egy kontra végén bevette Dibusz kapuját. A magyar csapat nem adta fel, támadott rendületlenül, a rivális azonban szervezett védekezésével őrizte a számára kényelmes eredményt, a kinyíló hazaiak ellen pedig helyenként már gyors ellentámadásokra is futotta az erejéből. Az idő múlásával egyre kevesebb hittel próbálkozott az FTC, inkább a Midtjyllandnak volt esélye arra, hogy a két csapat hét évvel ezelőtti párharcához hasonlóan kettős győzelemmel lépjen tovább, végül maradt a vendégeknek tökéletesen meg felelő döntetlen, miközben a játékvezető - a videobíró segítségével - a hosszabbítás utolsó percében még kiállította Gustavót.

Az FTC a párharc veszteseként átkerül az Európa-liga selejtezőjének utolsó fordulójába, ahol a feröeri Klaksvík és a bosnyák Borac Banja Luka továbbjutójával küzdhet meg, legrosszabb esetben pedig a Konferencia-liga főtábláján szerepelhet. Az első meccset a szigetországiak nyerték 2-1-re.

*

Konferencia-liga, selejtező, 3. forduló, visszavágó:
Mornar (montenegrói)-Paksi FC 2-2 (1-1)
Gólszerzők: Lenzsér (18., öngól), Zoric (60.), illetve Windecker (14., 11-esből), Zoric (86., öngól)
Továbbjutott a Paksi FC 5-2-es összesítéssel

A labdarúgó Konferencia-ligában érdekelt Paks 2-2-es döntetlent ért el a montenegrói Mornar vendégeként, így 5-2-es összesítéssel továbbjutott és egyetlen párharc megnyerésére van attól, hogy története során először főtáblára kerüljön európai kupasorozatban.

Bognár György vezetőedző kupagyőztes alakulata háromgólos előnyből várta a keddi visszavágót, és mivel Windecker József büntetőjével már a 14. percben előnybe került, nyugodtan futballozhatott. Bár a rivális a második félidő derekára fordított, reális esélye így sem volt a párharc megfordítására. A Paksra a cseh Mlada Boleslav és az izraeli Hapoel Beer-Seva továbbjutója vár a következő, immár főtáblára kerülésért zajló negyedik selejtezőkörben, a vesztes pedig búcsúzik. Nem tartott sokáig a magyar vezetés. Lenzsér ezúttal a saját kapuja előtt negatív hős lett, az ő öngóljával egyenlítettek négy perccel később a hazaiak. A folytatásban jóval kevesebb veszélyes helyzet alakult ki, a nagyszünetig nem változott az eredmény. Szappanos nagy védésével indult a második játékrész, amelynek derekán egy beadás után Zoric fejesével megszerezte a vezetést a hazai gárda. A Mornar becsülettel ment előre a hajrában, de a magyar kupagyőztes egy öngóllal - amelyet éppen a hazaiak második gólját szerző csatára vétett - egyenlített, és visszaállította a háromgólos különbséget összesítésben.

*

Fehérvár FC-Omonia (ciprusi) 0-2 (0-1)
Gólszerzők: Semedo (28.), Kakulli (95.)
Továbbjutott: az Omonia kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel.   

A Fehérvár FC szerdán lépett pályára a ciprusi Omonia ellen abban a reményben, hogy le tudja dolgozni az idegenben összeszedett egygólos hátrányt. Ez azonban nem jött össze, a ciprusiak az első félidőben Willy Semedo góljával szereztek vezetést, majd a hosszabbításban Andronikosz Kakulli tette még magabiztosabbá a sikerüket. A vendégek magyar válogatott futballistája, Lang Ádám a cserepadról nézte végig a találkozót.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS