Derbivel búcsúzik a szezon, eldőlnek az érmes helyezések

2024. május. 17., 12:18   |    

Derbivel búcsúzik a szezon, eldőlnek az érmes helyezések

A derbivel zárul az OTP Bank Liga 2023–2024-es idénye. A három napon keresztül tartó forduló legérdekesebb kérdése, hogy melyik csapat lesz az ezüstérmes, s hogy tovább javítja-e rekordjait a Ferencváros. A Mezőkövesd otthon, a Kisvárda idegenben búcsúzik az OTP Bank Ligától.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–MTK BUDAPEST
(Péntek, Mezőkövesd, 20.30)
A 2023–2024-es idényt az OTP Bank Liga utolsó helyén záró Mezőkövesd a legutóbbi hét mérkőzését elveszítette. Nagyon gyenge a hazai mérlege is, november 25. óta csak veszített a bajnokságban, a kilenc mérkőzésen mindössze három gólt szerzett. Az MTK, ha nyer, s számára szerencsésen alakulnak az eredmények, akár a nyolcadikról a hatodik helyre is előre léphet. A kék-fehérek a legutóbbi három fordulóban nem szereztek pontot, viszont vendégként, a Fehérvár elleni 0-4 előtt három meccsen hét pontot gyűjtöttek.

PAKSI FC–KISVÁRDA MASTER GOOD
(Szombat, Paks, 17.45)
Minden bizonnyal lelkes, a kupagyőztes ünneplő publikum előtt játszhat a Paks, amely, ha nyer, másodikként zárja a bajnokságot, beállítja eddig „házi rekordját”, a 2011-es ezüstöt. Március 3. óta mindössze egy mérkőzését nyerte meg a gárda az NB I-ben, ennek ellenére maradt még a Fehérvárral vagy akár a Puskás Akadémiával szemben az előnyből. Pályaválasztóként a Mezőkövesd elleni, legutóbbi siker előtt négy mérkőzésen mindössze egy pontot szerzett. A Kisvárda két héttel ezelőtt elveszítette reményét a bennmaradásra. Ellentétben a Mezőkövesddel, a szabolcsiak nem zuhantak össze a bajnokság utolsó szakaszára, a legutóbbi hat fordulóban tizenegy pontot gyűjtöttek. Igaz, elsősorban otthon volt a gárda sikeres, vendégként az egész idényben eddig összesen kilenc pontot szerzett.

PUSKÁS AKADÉMIA–DEBRECENI VASUTAS SC
(Szombat, Felcsút, Pancho Aréna, 17.45)
A Puskás Akadémia, a saját eredményétől és a Fehérvárétól függően a harmadik vagy a negyedik helyen fejezi majd be a bajnokságot. A legutóbbi öt mérkőzéséből négyet megnyert. A Pancho Arénában a legutóbbi két bajnokiján kilenc gólt szerzett. A DVSC már sem előre, sem hátra nem léphet, az ötödik helyen fejezi be az idényt. Az elmúlt hetekben felváltva győzött és veszített, idegenben kevésbé volt sikeres, Diósgyőrben és a Groupama Arénában, a legutóbbi két mérkőzésén tíz gólt kapott.

FEHÉRVÁR FC–DIÓSGYŐRI VTK
(Szombat, Székesfehérvár, 17.45)
A Fehérvár, győzelme esetén, még elcsípheti a második helyet, de ehhez a Paks botlása is kell. A két csapat között két pont a különbség, de amennyiben azonos pontszámmal végeznének, a Vidi a második. Ugyanakkor Bartosz Grzelak együttese akár még a negyedik helyre is lecsúszhat, ha nem nyer. (A Puskás Akadémiának győznie kell ahhoz, hogy esélye legyen megelőzni a megyei riválist.) A Fehérvár a legutóbbi négy fordulóban csak egyszer nyert. A Diósgyőr a hatodik helyen áll, előrébb már nem léphet, de számára balszerencsés esetben a ZTE vagy akár az MTK is megelőzheti. A borsodiak a legutóbbi négy idegenbeli találkozójukon egy pontot szereztek, Zalaegerszegen öt, Újpesten hét gólt kaptak.

KECSKEMÉTI TE–ZALAEGERSZEGI TE
(Vasárnap, Kecskemét, 17.15)
A KTE a kilencedik, a ZTE a hetedik, egyetlen pont van a két csapat között, Mindkettő nyolc pontot szerzett a legutóbbi négy bajnokiján. A lila-fehérek a Széktói Stadionban a legutóbbi négy mérkőzésükből csak egyet nyertek meg. A ZTE vendégként jól teljesített áprilisban és május elején, három mérkőzésen hét pontot gyűjtött.

FERENCVÁROSI TORNA CLUB–ÚJPEST FC
(Vasárnap, Ferencváros, Groupama Aréna, 20.15)
A derbin a Ferencváros még tovább javíthatja a 12 csapatos bajnokságban elért gólrekordját, most 78 találatnál tart. A Fradi 2016 eleje óta nem kapott ki az Újpesttől, sőt, 2018. február 9. óta minden mérkőzését megnyerte a lila-fehérek ellen. Pályaválasztóként tavasszal nem szenvedett vereséget az OTP Bank Ligában. Dejan Sztankovics távozása miatt Leandro de Almeida irányítja majd a bajnokcsapatot. Az Újpest messzire került attól, amikor az idei szezon első derbijén második helyezettként állhatott ki a listavezető ferencvárosiak ellen. A legutóbbi hat fordulóból ötben vereséget szenvedett.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS