EL-főtáblán a Ferencváros, kiesett a Paks és a Puskás Akadémia

2024. augusztus. 30., 00:21   |    

EL-főtáblán a Ferencváros, kiesett a Paks és a Puskás Akadémia

A Ferencváros idegenben 0-0-s rendes játékidő után 1-1-es döntetlent játszott a Borac Banja Luka együttesével, majd 11-esekkel megnyerte a párharcot, és az Európa-liga főtábláján szerepel az ősszel. A Puskás Akadémia 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán a Fiorentinával, de a tizenegyespárbajt elveszítette, így nem jutott a Konferencia-liga főtáblájára. A Paksi FC hazai pályán 3-0-ra kikapott a cseh Mlada Boleslavtól, és szintén búcsúzott a nemzetközi porondtól.

Konferencia-liga, selejtező, 4. forduló, visszavágó:
Paksi FC-Mlada Boleslav (cseh) 0-3 (0-0)
Gólszerzők: Jawo (48.), Kralik (55.), Pulkrab (92.)
Továbbjutott: a Mlada Boleslav 5-2-es összesítéssel

Bátran kezdett a Paks, ezt jelezte, hogy először a csehek kapusának kellett védenie Vécsei lövésénél. A jó iramú találkozón mindkét védelem jól zárt, így a lendületes támadások ellenére nagy helyzetek nem alakultak ki. Csak egy-egy beadás és távoli lövés okozott izgalmat, Simonnak az első húsz percben kétszer kellett hárítania, Jawo fejesénél bravúrra is szüksége volt. A játék képe kiegyenlített volt, de valamelyest a magyar kupagyőztes volt veszélyesebb, de a befejezések pontatlanok voltak, így rendre elkerülték a cseh kaput. A térfélcserét követően a Mlada Boleslav az első támadásából vezetést szerzett, majd néhány perc múlva megduplázta előnyét. Innentől kényszerhelyzetbe került a Paks, amely kétgólos hátrányban kitámadott, ezt kihasználva viszont sokkal veszélyesebb kontrákat vezetett az ellenfél, s elsősorban Simon bravúrjainak köszönhetően nem nőtt a különbség. Három félidőn át egyenlő erők csatáját hozta a párharc, a negyedikben viszont a Mlada Boleslav a Paks fölé nőtt, a hosszabbításban pedig a harmadik góllal a kegyelemdöfést is megadta a zöld-fehéreknek.

Konferencia-liga, selejtező, 4. forduló, visszavágó:
Puskás Akadémia FC - Fiorentina (olasz) 1-1 (0-0, 1-1, 1-1)- 11-esekkel 4-5
Gólszerzők: Nagy Zs. (90+7. - 11-esből), illetve Kean (59.)
Továbbjutott: a Fiorentina 4-4-es összesítéssel, tizenegyesekkel.
 
Jól kezdte a meccset a Puskás Akadémia, letámadásai többször is zavart okoztak a vendégvédelemben. A Konferencia-liga előző két kiírásának döntőse, a Fiorentina sok hibával játszott, emiatt elvétve jutott csak el a hazai kapu előterébe. Nagy iramú, lüktető volt a játék, amelyben rengeteg volt a párharc, a kisebb-nagyobb szabálytalanság. A felcsúti gárdának a szünet előtt több nagy lehetősége is volt a vezetés megszerzésére, egy alkalommal Jakov Puljic közeli lövését nagy bravúrral védte David de Gea. A második játékrész elején ott folytatta a Puskás Akadémia, ahol az elsőben abbahagyta: előbb Wojciech Golla fejelt a jobb oldali kapufára, majd Jakub Plsek fejesét tolta a felső lécre a vendégek hálóőre. A hazai fölényre reagálva a firenzei tréner hármat is cserélt, de nem ennek volt köszönhető, hogy a Fiorentina megszerezte a vezetést, hanem Moise Kean egyéni akciójának és pontos lövésének. Hátrányban sem esett kétségbe a felcsúti csapat, ment előre becsülettel, miközben az olaszok magabiztosan védekeztek és érezhetően az idővel is játszottak. A hajrában mindent egy lapra feltéve támadott a Puskás Akadémia, aminek meg is lett az eredménye: a Lamin Colley lerántásért megítélt büntetőt Nagy Zsolt magabiztosan értékesítette, míg a szabálytalankodó védőt második sárga lappal kiállította a játékvezető. Jöhetett a hosszabbítás, amely nagy esélyt kínált a hazaiaknak, mivel a vendégek pár perc játék után tovább fogyatkoztak, Pietro Comuzzo is megkapta a második sárga utáni piros lapját. Nagy fölénybe került a Puskás Akadémia, ebben az időszakban De Gea bravúros védéseivel tartotta a lelket a firenzeiekben. A Fiorentina nyolc mezőnyjátékossal is megpróbált néha labdát tartani, többre azonban nem volt esélye. A ráadás legvégéig küzdött a győzelemért a Puskás Akadémia, de nem sikerült bevenni a vendégek kapuját. A tizenegyespárbajban az olaszok mind az öt büntetőjüket értékesítették, míg a hazaiaknál Szolnoki Roland lövését De Gea kivédte, így a firenzei csapat jutott a Konferencia-liga főtáblájára.

Európa-liga, selejtező, 4. (utolsó) forduló, visszavágó:
Borac Banja Luka (bosnyák)-Ferencvárosi TC 1-1 (0-0, 0-0, 1-0) - 11-esekkel: 2-3
Gólszerzők: Grahovac (104.), illetve Varga (111., 11-esből)
Továbbjutott: a Ferencvárosi TC 1-1-es összesítéssel, tizenegyesekkel.

A Ferencváros ugyan az első mérkőzéshez hasonlóan fölényben futballozott, de kapura ugyanúgy veszélytelen volt, mint Budapesten. Egyedül Abu Fani távoli lövése okozott izgalmat, de a labda nem sokkal elkerülte a jobb sarkot. A magyar bajnok támadásaiból hiányzott a kreativitás és a lendület, így pedig csupán annyit tudott felmutatni a szünetig, hogy közel kétszer annyit birtokolta a labdát, mint ellenfele, de ez helyzetekben egyáltalán nem mutatkozott meg. A térfélcserét követően sem változott a játék képe, a zöld-fehérek csupán meddő mezőnyfölényt tudtak kiharcolni. Hiába irányította a meccset az FTC, nem tudta átjátszani a szervezetten védekező bosnyákok hátsó vonalát, így továbbra is csendesen csordogált a mérkőzés. A Ferencváros támadójátékáról a legbeszédesebb adat, hogy kilencven perc alatt egyetlen kaput eltaláló kísérlete sem volt, így következhetett a hosszabbítás. A ráadásban is helyzetek nélkül teltek percek, mígnem a hazaiak egy szöglet után váratlanul vezetést szereztek. Hátrányban az FTC ugyan valamelyest nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, de az egyenlítést csak a rivális kapus nagy hibájának köszönhette, ugyanis Manojlovic egy előrevágott labdánál rosszul mozdult ki, a labda helyett Kadyt találta el, a megítélt büntetőt pedig a csereként beállt Varga értékesítette. Az idegek csatájában a Ferencváros bizonyult jobbnak, így ha nehezen is, de a második számú sorozatban folytathatja szereplését, míg a Borac Banja Luka a Konferencia-ligába került át. Az FTC sorozatban hatodszor főtáblás, ebből negyedszer az Európa-ligában. Az El sorsolását pénteken 13 órától tartják Monacóban.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS