Férfi futsal NB I – A felsőházban reménykedik az eddig veretlen Újpest

2024. szeptember. 05., 19:52   |    

Férfi futsal NB I – A felsőházban reménykedik az eddig veretlen Újpest
Fotó: Újpest Futsal Club közösségi oldala

Az előző kiírásban a tizedik helyen végző Újpest eddig három fordulót követően veretlen a férfi futsal élvonalában. Az mlsz.hu Sós László futsal szakág-igazgatót kérdezte a nyáron új alapokra helyezett csapat terveiről és célkitűzéseiről.

Hatalmas változásokon esett át a klub nyáron, hol tart most a csapat, illetve ebben a szűk két hónapban mennyire sikerült megvalósítani az előzetes elképzeléseket?
Tulajdonképpen nyáron teljesen új alapokra helyeztük a csapat szerkezetét, összevontuk erőinket az UTE-val, így alakult ki ez a közös csapat. A meglévő játékosokhoz igazoltunk újakat, illetve két olyan idegen légiós is csatlakozott, akik az NB I-ben húzóemberek tudnak lenni. Az új vezetőedzőnek éppen ezért nem volt könnyű dolga, mivel egy teljesen új gárdát kell formálnia. Szerintem még nem vagyunk készen, de szerencsére az eredmények egyelőre azt igazolják, hogy jó irányba haladunk. Tavaly nagyon sok volt a fiatal, így a teljesítményünk is hullámzó volt, most igyekeztünk egy-két tapasztaltabb játékossal stabilizálni az együttest.

Bár még a bajnokság elején járunk, de szerinted mennyire lesz kiegyenlített a mezőny az élvonalban?
Alapvetően hasonló erőviszonyokra számítok, mint tavaly, de ezt a szezon elején még nem merném kijelenteni. Azt gondolom, hogy a tavalyi első öt csapat jó eséllyel idén is ott lesz a felsőházban, és a hatodik helyért lehet nagyobb a harc a Debrecen, a Nyírbátor, az Aramis és közöttünk. Remélem, az ötödik-hatodik helyre esetleg oda tudunk érni. A jó szezonkezdés arra enged következtetni, hogy erre meg van minden esélyünk. Előnyben vagyunk, mivel az Aramist és a Nyírbátort megvertük, és bízunk benne, hogy a továbbiakban is a számunkra fontos meccseket tudjuk majd abszolválni, mert akkor ott lehetünk a felsőházban, ami idén nyilván célkitűzés, de nem elvárás a csapattól.

Mondhatjuk, hogy a rájátszás szinte egy új bajnokság kezdete?
Minden szezonkezdés nagyon fontos és a rájátszás is egy ilyen dolog, ha valaki jól kezdi, akkor az kitarthat a folytatásra is. Ha véletlen beszorul egy-két meccsen, akkor viszont a csapatok belekerülhetnek egy olyan spirálba, ami hátráltatja őket. Két évvel ezelőtt például a Veszprém egy nagyon fiatal kerettel olyan jó rajtot vett, ami egészen a felsőházig repítette őket, pedig ez nem volt elvárt tőlük. Bízom abban, hogy mi leszünk az a meglepetés csapat, amely egy kis tekintélyt tud parancsolni magának, ez tavaly a Nyíregyháza volt.
Az Újpest minden szinten előremutató, jó útra lépett, ezért bízom benne, hogy a következő években, úgy ahogy a nagy csapat, úgy mi is a futsal terén le tudjuk tenni majd a névjegyünket. Nemcsak résztvevői akarunk lenni a magyar bajnokságnak, hanem számottevő érdemi csapattá szeretnénk nőni.

A többi klubnak is feltűnt, hogy megerősödtetek. Ez előnyt jelenthet a számotokra?
Nyáron szerintem nem gondolta volna senki, hogy ennyire meg fogunk erősödni. A sportigazgatóval Óvádi Lászlóval tudtuk, hogy az NB I-es rutinnal és tapasztalattal nem rendelkező játékosok, mire lehetnek képesek, de ezt csak a jó szezonkezdés tudta igazolni. Még én sem tudom megállapítani, hogy mennyire vagyunk erősek, de az biztos, hogy rengeteg edzés van a lábakban. A tavalyi évhez képest mindenképpen előrelépés, hogy minden nap edzünk, akkor heti 2-3, esetleg 4 edzést nyomtunk le, most a felkészülési időszak alatt az első három hétben napi két edzésen vett részt a csapat, ez pedig nyilván látszik.
Nagyon fontos volt, hogy szerettünk volna egy sikerre éhes játékosokból álló csapatot összehozni, ez egyelőre úgy tűnik, hogy összejön, mert vevők a vezetőedző munkájára, illetve fejlődni szeretnének. Szerintem nálunk most van egy-két olyan potenciális játékos, akik néhány éven belül akár a válogatottban is bemutatkozhatnak.

Gémesi Gergő révén már van egy válogatott játékosotok, ráadásul nemrég remek lehetőséget kapott, mivel a világbajnokságra készülő horvátok ellen végig ő védte a magyar válogatott kapuját.
A tavalyi évben azért voltak hullámvölgyei, mivel fiatal játékosként került be a válogatottba, és talán az ezzel járó plusz feladatot és a nyomást egy kicsit nehezen tudta feldolgozni. Úgy gondolom, hogy nála ez már lecsendesedett és a helyén tudja kezelni a tehetségét. Bízom benne, hogy idén nálunk is és természetesen a válogatottnak is húzóembere lesz.

Dobhat még a teljesítményén a válogatott?
Igen, és ez most is látszódott a Nyírbátor ellen, mivel sikerre éhesen, pozitív élményekkel jött vissza a válogatott összetartásról. Ahogy a válogatottnál foglalkoznak vele, az elősegíti, hogy még jobb játékos, és hosszútávon a magyar futsal egyik nagy értéke lehessen.

Hétfőn a tavalyi bronzérmeshez látogattok Nyíregyházára, ott milyen mérkőzésre számítasz?Tekintettel arra, hogy a Nyíregyháza nem indult, olyan jól a szezonban, mi pedig igen, így azt mondom, hogy tét nélkül mehetünk Nyíregyházára. Nem gondolnám, hogy mi vagyunk az esélyesei a meccsnek, hiszen azért ott jelenlegi és volt válogatott játékosok egész sora található, illetve náluk is van két légiós. Szerintem a hazai csapat a mérkőzés esélyese, de érzem magunkban a meglepetés lehetőségét.

A Magyar Kupának milyen céllal vágtok majd neki?
Szeretnénk bejutni a legjobb négy közé, ez minden évben célkitűzés, de sorsolásfüggő is, mert ha néhány top csapatot fog ki az ember, akkor benne van, hogy elvérzik. Emellett néhány teltházas hazai mérkőzést is megcéloztunk, mivel a teltház azt jelenti, hogy jól dolgozunk. Az első fordulóban számomra is meglepő módon nagyon közel voltunk hozzá, de bízom benne, hogy a következő fordulókban még összejöhet.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS