Férfi Futsal NB I – Az MFA szeretne már kitörni a szimpatikus vesztes szerepköréből

2024. június. 28., 09:49   |    

Férfi Futsal NB I – Az MFA szeretne már kitörni a szimpatikus vesztes szerepköréből
Fotó: Az MFA közösségi oldala

Az előző kiírás kilencedik helyén záró, ezzel bravúrosan bennmaradó Magyar Futsal Akadémia a következő szezontól szeretne kilépni a „szimpatikus vesztes” szerepköréből és már az alapszakaszban is felvenné a versenyt a nagyobb erőt képviselő csapatokkal.

Boznánszky Gábor, az MFA játékosedzője értékelte a szezont az mlsz-hu-nak, emellett a jövő évi tervekről is beszélt.

Hogyan értékelnéd ezt a szezont, mondhatjuk, hogy kissé hullámvölgyes volt?

Ezt az évet két részre lehetne bontani, az alapszakaszra és a rájátszásra. A szezon elején távozott a vezetőedzőnk, így Tóth Miklós kollégám és én, mint játékosedző vettük át a csapat irányítását. Ezt mindenkinek meg kellett szoknia, ez pedig látszott is az alapszakaszbeli teljesítményünkön, mivel jó pár olyan meccsünk volt, ami nüanszokon múlott, de sajnos rendre nem a mi javunkra. Néhányszor a komolyabb játékerőt képviselő csapatokkal is fel tudtuk venni a küzdelmet, de természetesen voltak olyan meccsek is, amikor ez egyáltalán nem sikerült. A tél felé arra a következtetésre jutottunk, hogy a félidőkre általában jól állunk, de valahogy a végeredmény soha nem úgy alakul, ahogyan azt mi szeretnénk, így az alapszakasz végét beáldoztuk egy fizikai felkészülésre. Erre azért volt szükség, hogy a rájátszást jó erőbe tudjuk kezdeni, ebből adódóan bármilyen taktikához nyúlhattunk, mert meg volt hozzá az erőnk. Ebbe teljes mértékben partnerek voltak a játékosok, mindenki szorgalmasan elvégezte a munkát, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a rájátszásban már nem csak jó játékot tudtunk mutatni, hanem eredményesek is voltunk.

Az alapszakasz végén sereghajtók voltatok, ezek után bravúr volt a bennmaradás?

Abszolút! Nem hiszem, hogy az alapszakasz végén bárki is gondolta volna, hogy egyáltalán esélyünk lehet a bennmaradásra. Ebből próbáltunk motivációt meríteni és a játékosok felé is azt kommunikáltuk, hogy nem az a fontos, ki hisz bennünk, hanem az, hogy az a húsz ember, aki itt van és beleteszi a munkát az higgyen benne és ez nagyon fontos volt.

Ez pedig annyira jól sikerült, hogy az utolsó találkozón még a rájátszásban addig veretlen Nyírbátort is felülmúltátok…

Igen, bár hozzáteszem, hogy nagyon jól kezdtük a rájátszást, de már az utolsó előtti mérkőzésen is bebiztosíthattuk volna az élvonalbeli tagságunkat, ott viszont sajnos kicsúszott a kezünkből a Maglód elleni hazai mérkőzés, így az utolsó meccset muszáj volt megnyerni. A másik találkozó alakulhatott volna úgy, hogy nekünk nem is kell pontot szerezni, de utólag kiderült, hogy ez nem lett volna elég. Egy fegyelmezett nyugodt játékkal sikerült elhoznunk Nyírbátorból a három pontot és ezzel a bennmaradás is biztossá vált.

Megemelem a kalapom a csapatom előtt, mert tulajdonképpen a rájátszás mind a tíz mérkőzését úgy játszottuk le, hogy nem nagyon volt hibázási lehetőségünk, ez pedig fizikálisan és mentálisan is nagyon megterhelő. Erre a meccsre úgy érkeztünk, hogy egy egész év munkája múlott a sikeren és ez a győzelem nemcsak a játékosoknak, hanem nekünk is edzőknek és az egész klubnak, szurkolóknak, segítőknek iszonyatosan sokat jelentett. Kijelenthetem, hogy a beletett munka a végén kifizetődött.

Összeállt annyira a csapat, hogy a következő szezonban előrébb lépjetek?

Mindenképpen ez a cél! A következő szezonban is a bennmaradás az elsődleges cél, és azt is jó lenne elkerülni, hogy ez az utolsó fordulóban történjen meg. Szeretnénk tovább vinni azt, amit a rájátszásban mutattunk és erre minden esélyünk meg van, mert úgy néz ki, egyben tudjuk tartani a csapatot. Egyedül kapusposzton kell erősítenünk, mivel Vincze Szabolcs, többek között a tanulmányai miatt, Debrecenben folytatja, valamint Boldizsár Márk pedig munkahelyi, illetve családi elfoglaltsága miatt visszavonul. Szerencsére a mezőnyjátékosok közül sikerült megtartani az értékeinket, ezért nagyon bizakodóak vagyunk a következő szezonnal kapcsolatban. Egy jó felkészüléssel, az előző kiírásnál sokkal eredményesebb alapszakaszt szeretnénk játszani, valamint kilépni ebből az úgynevezett szimpatikus vesztes szerepkörből.

Mindezt a klub értékeit szem előtt tartva, hiszen nálunk nagyon fontos az utánpótlás. Most több fiatalabb játékos is felkerül az utánpótlás csapatainkból és már a felnőttekkel kezdik meg a felkészülést, illetve a meglévő játékosaink nagy része saját nevelésű, fiatal játékos kiegészítve olyan futsalosokkal, akikről úgy gondoltuk, hogy játékban és emberileg belepasszolnak ebbe a gépezetbe. Nyilván álmodozunk arról, hogy lehetnek majd nagyobb reményeink, de jelenleg még nem látjuk át az erőviszonyokat, mivel sok csapat átalakulóban van. Folytatjuk a munkát és majd szezon közben realizálódik, hogy milyen céljaink lehetnek.

Mennyire nehéz ilyen fiatal játékosokkal megállni a helyeteket az élvonalban?

Megvannak a szépségei és a nehézségei is. Nagyon jó látni, hogy fejlődnek a játékosaink, illetve olyan szempontból könnyű, hogy motiváltak és ezt edzőként próbáljuk fenntartani. Nem könnyű meglett rutinos játékosokkal szemben felvenni a versenyt, de ez az év sok tapasztalattal szolgált a fiataljainknak, és önbizalmat is meríthetnek a rájátszásban mutatott játékukból, mivel ez egyértelműen azt jelzi, hogy ott van a helyünk az NB I-ben. Remélem majd a jobb csapatok ellen is sikerül jobb eredményeket elérni.

Továbbra is játékosedzőként segíted a csapatot?

Igen, Tóth Miklós kollégámmal irányítjuk a továbbiakban is a csapatot.

Mikor kezditek a felkészülést?

Július elsejétől otthoni munkát kapnak a játékosok, majd 8-án lesz az első közös edzés. Ezt követően minden hétköznap fogunk edzeni és négy edzőmeccset is tervezünk. Az a célunk, hogy olyan fizikai állapotban kezdjük el az alapszakaszt, mint januárban rájátszást.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS