Gyerekfocisták foglalták el egy napra a Pancho Arénát

2024. október. 14., 10:13   |    

Gyerekfocisták foglalták el egy napra a Pancho Arénát
Fotók: Majoros Árpád Csaba/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Több mint 500 gyermek érkezett a Puskás Akadémiára vasárnap az ország legelmaradottabb településeiről, hogy összemérhesse focis tudását azon a helyszínen, ahol a Hollandia elleni NL-mérkőzés gólszerzője, Sallai Roland is nevelkedett. Idén Szalonna, Kömlő és Nagyecsed vitte haza az aranyérmet három korosztályban (U10, U12 és U15), illetve Komádi győzött a gyermekotthonok legjobb csapatainak döntőjében.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sportegyesülete október 13-án immár negyedik alkalommal rendezte meg a nehéz sorsú gyermekeket megmozgató országos bajnokságot, a Felzárkózó Települések Kupáját, amelyen idén először vehettek részt a gyermekotthonok legjobb csapatai is.

A programban az év első felében 1500 gyermek vett részt a régiós selejtezőkön, s több mint 500 fiatal labdarúgó vívhatta ki a továbbjutást. A FETE Kupán a három korosztály (U10, U12, U15) 38 együttese mellett 10 gyermekotthon csapata is megmérkőzött.

A kis focistákra egy meglepetés is várt: a válogatott Sallai Roland, Dibusz Dénes és Fenyvesi Evelin üzent a döntő helyszínéül szolgáló Pancho Aréna kivetítőjéről videófelvétel formájában a FETE Kupa résztvevőinek. A döntőbe jutott együttesek játékosai az előző évekhez hasonlóan a Pancho Arénában léphettek pályára, ahol augusztusban még az olasz első osztály középmezőnyét erősítő Fiorentinát fogadta a Puskás Akadémia.

A kétszer 10 percből álló döntőkön az U10-es korosztályban a Szalonna, az U12-esben a Kömlő, az U15-ben a Nagyecsed győzött. A Gyermekotthonok Országos Labdarúgó-bajnokságának döntőjét a Komádi nyerte. A bajnokság eredeti elvét követve, miszerint minden gyermek győztes, aki ebben a programban idáig eljut, minden egyes csapat részesült ajándékban.

A nap zárásaként a helyezetteken kívül díjat vehettek át a korosztályok legjobb kapusai, legjobb játékosai, a gólkirályok és a legsportszerűbb csapatok is. A díjazottak az érmek mellett egy az MLSZ, illetve a Puskás Akadémia által összekészített ajándékcsomagokat is átvehettek, melyeket a Magyar Málta Szeretetszolgálat képviseletében Kiss Dávid, Maka István, Pfeiffer Fanni és Farkas Viktória adott át, a Magyar Labdarúgó Szövetséget Benedek Péter, illetve Lázár Dorottya képviselte a díjátadón.

A felzárkózó települések fiatal tehetségeit célzó program megvalósításában a Magyar Labdarúgó Szövetség is a kezdetektől részt vesz: a 2023-ban alakult FETE-válogatottak (U12, U16) edzéslehetőséget kapnak Telkiben, illetve a játékosok címeres mezben léphettek pályára mérkőzéseiken. A tavalyi Fair play-díjas tiszaburai csapat személyesen búcsúztathatta az Eb-re kiutazó férfi A-válogatott játékosait, akik autogramokkal és fotókkal kedveskedtek a FETE Kupa résztvevőinek.

Végeredmény:

U10:

1. Szalonna

2. Monor

3. Zalakomár

Gólkirály: Kertész Attila (Szalonna)

Legjobb kapus: Horváth Olivér (Zalakomár)

Legjobb játékos: David Larion Brúnó (Karancsság)

Fair Play-díj: Monor

U12:

1. Kömlő

2. Szendrőlád

3. Zemplénagárd

Gólkirály: Kállai Nikolász (Kömlő)

Legjobb kapus: Juhász Attila (Zemplénagárd)

Legjobb játékos: Lakatos Dániel (Szendrőlád)

Fair Play-díj: Sajókaza

U15:

1. Nagyecsed

2. Kömlő

3. Tiszabura

Gólkirály: Szalai Sándor (Nagyecsed)

Legjobb kapus: Vas Antónió (Kömlő)

Legjobb játékos: Csonka Zoltán Szebasztián (Tiszabura)

Fair Play-díj: Sárkeresztúr

Gyermekotthonok:

1. Hajdú-Bihar Vármegyei Gyermekotthoni Központ Lakásotthonai Komádi

2. Pünkösdi Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülői Hálózata Kiskőrös

3. Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Gyermekvédelmi Szolgálat Miskolci Junior

4. Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Gyermekvédelmi Szolgálat Miskolci Bükkapuja

Gólkirály: Sipos Brendon (PGYSZ)      

Legjobb kapus: Orgon Marcell (Junior)         

Legjobb játékos: Mohácsi Arnold (Komádi)     

Fair Play-díj: Bükkapuja Miskolc             


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS