Női futsal NB I – Idén már duplázna a TFSE

2024. október. 04., 16:46   |    

Női futsal NB I – Idén már duplázna a TFSE

A címvédő TFSE duplázna a női futsal NB I 2024/25-ös kiírásában, mivel a címvédés mellett a Magyar Kupát is elhódítaná. Viza Krisztián, az TFSE vezetőedzője az mlsz.hu-nak adott interjújában beszélt csapata céljairól, a női futsal fejlődési lehetőségeiről, illetve a magyar válogatott közelgő világbajnoki selejtezős esélyeiről is.

Mekkora volt az öröm az előző szezon végén, amikor megnyertétek a bajnokságot, illetve milyen változások érintették a csapatot a nyáron?
Az öröm az hatalmas volt, hiszen ez volt a TF első bajnoki címe. Voltak olyan játékosaim, akik a karrierjük vége felé jártak, és még ez a bajnoki cím rajta volt a bakancslistájukon, de így már ezt is kipipálták. Megfogalmazhatatlan, hogy mekkora volt az öröm!
Két távozónk volt a nyáron, Kókány Regina és Kovács Niki, ők mindketten befejezték a pályafutásukat, a helyükre pedig ketten érkeztek, Vicsek Nóra, illetve Dorner Dóra – aki egyéves kihagyás után tért vissza -, valamint Balya Dorottya felépült a sérüléséből, viszont Dióssy Dorottyát várjuk még vissza.
Ebben az idényben a címvédés lehet a reális a cél?
Egyértelműen, és szeretnénk még egy Magyar Kupát is mellé rakni, hogy teljes legyen a kép, mivel az az előző szezonban kimaradt, és talán az idei évre ez egy plusz motivációt adhat az együttesnek. Játékban is szeretnénk előre lépni, próbálunk újítani, újdonságokat bevezetni és nagyjából erről fog szólni az ősz, hogy ezeket az új elemeket jól begyakoroljuk.


Kota Gabriella nemrég átvehette az előző kiírás legjobb női játékosának járó díjat, majd a közösségi oldalán ezt a pillanatot azzal az üzenettel osztotta meg, hogy elcserélné egy Magyar Kupa-győzelemre…
Igen, számára még az MK-győzelem hiányzik, mivel a magyar bajnoki címet már megszerezte tavaly előtt is. Mindig emlegeti, hogy a Magyar Kupa a mumusa, de bízunk benne, hogy ez idén megtörik és neki is felkerül a pont az i-re.
Az újoncok milyen erőt képviselnek most a bajnokságban?
Az Almásfüzitőről már a bajnokság előtt is láttam néhány képkockát, egy kellemetlen, mélyen védekező csapat, amely tíz körömmel harcol minden egyes pillanatban. Nagyon szimpatikus volt, hogy a nyitómérkőzésünkön az utolsó percig küzdöttek és végig hajtottak, még akkor sem hajtották le a fejüket, amikor már 3-4 gólos volt a különbség. Ha felveszik az NB I-nek a stílusát, akkor okozhatnak kellemetlen pillanatokat. Az Egerrel tavaly találkoztunk a kupában, de nem ezekből a mérkőzésekből szeretnék kiindulni. Egy nagyon fiatalos csapat és már évek óta együtt játszanak, szerintem ők is fognak meglepetést okozni a bajnokságban.
És ott vannak a régi riválisok, a DEAC és a Tolna…
Igen, ez a két csapat kiemelkedik a mezőnyből, és talán mondhatom, hogy velünk együtt magasabb
minőséget képvisel. Ezek a meccsek mindig „csemegének” számítanak a magyar futsal kedvelőinek, és idén is kiélezett összecsapásokat várok, bízom benne, hogy megnehezítjük egymás dolgát és kijön a futsalnak az igazi varázsa ezeken a meccseken.

Milyen fejlődést látsz a női futsalosoknál?
Két éve vagyok benne a női futsal vérkeringésében, az újonnan feljutó csapatok mindig adnak egy kis
pluszt, és talán már az NB II is kezd kiegyensúlyozottabb lenni. Évek óta ugyanazok a csapatok vesznek részt a bajnokságban, sőt mi is játszottunk másodosztályú együttessel felkészülési mérkőzést, mégpedig a Veszprémmel. Egy szimpatikus fiatalos csapat, akik két éve kezdtek bele a munkába, és szerintem hosszú távon biztosan meg lesz az a fejlődés, amit várunk, de ez nem egy rövid folyamat. Ha a TF, a Tolna és a DEAC hármasa mellé még valamelyik csapat fel tudna nőni, azzal erősebbé tudnánk tenni az NB I-es bajnokságot, és akkor már jó úton lesz a magyar futsal női vonala.
Mivel lehet még egy csapatot felzárkóztatni ehhez a trióhoz?
Azt gondolom, hogy nagyobb támogatással könnyebb lenne felvenni a versenyt a nagypályás
csapatokkal, ahol sokkal stabilabb anyagi hátteret tudnak biztosítani. Ha ebbe az irányba tudna lépni a magyar futsal, akkor szerintem nagyobb kvalitás lenne az élvonalban, és több női játékos gondolkodna a futsalban.
Jól kezdtétek a bajnokságot, eddig három mérkőzésből három győzelemmel a tabella éléről várjátok a 4. fordulót, és nemsokára ismét válogatott szünet következik, ez mennyire befolyásolja a klubmunkátokat?
Eredményekben jól kezdtünk, de még azért hiányos az a játék, amit én elvárok a csapattól. Még érezni lehet rajtuk, a szezon eleji formát, és kell még egy jó pár mérkőzés, hogy ez annyira gördülékeny legyen, mint ahogy én azt szeretném. Nyilván örülök neki, hogy a játékosaink képviselik a csapatot és Magyarországot a válogatott szünetben, de ez valamelyest megnehezíti a mi dolgunkat, mivel így nehéz csapatszinten előre lépni. Örülök a sikereiknek, és ha majd visszatérnek, akkor talán egy kicsit nagyobb gőzzel tudunk majd előre haladni a közös utunkon.


Milyen esélyei lehetnek a női válogatottnak a vb-selejtezőn Bosznia-Hercegovinában?
Nagyon bízom benne, hogy a válogatottunk tovább jut. Szerintem kiegyensúlyozott csoportba kerültek, mivel mindhárom ellenfél közel azonos erőt képvisel. Az biztos, hogy nagyon fizikális meccsek várnak a lányokra. A norvégokról tudjuk, hogy nagypályás játékosokból erősítették meg a futsalválogatottjukat, valamint a bosnyák és a fehérorosz válogatott is – úgy, mint a korábbi években – nagyon kemény ellenfél lesz. Bízom a lányainkban, jó felkészítést kaptak és jó kezekben vannak, úgyhogy szerintem, ha mindenki azt csinálja, amit a szövetségi kapitány kér, akkor egyenes az út.


A magyar válogatott október 16-19. között a vb-selejtezős csoportkörben a házigazda bosnyák, a
fehérorosz és a norvég válogatott ellen lép pályára. A csoportból pedig mindössze egy válogatott jut
tovább az elitkörbe.


Címkék:

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS