Pénteken kezdődik a 122. élvonalbeli futballidény

2023. július. 27., 14:48   |    

Pénteken kezdődik a 122. élvonalbeli futballidény

Pénteken, az újonc MTK és a Paks mérkőzésével kezdődik az OTP Bank Liga 2023–2024-es idénye, a magyar labdarúgó élvonal 122. szezonja. Öt mérkőzést négy nap alatt játszik le tíz csapat, az előző idény első és második helyezettje, a Ferencváros és a Kecskeméti TE szeptember 27-én pótolja az ebbe a fordulóba kiírt találkozóját. A szezonrajt előtt megvizsgáltuk, mennyiben változtak a csapatok keretei.

MTK BUDAPEST–PAKSI FC
(Péntek, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 20.00)

MTK BUDAPEST: Az élvonalba visszakerült kék-fehérek rutinos játékosokkal (is) erősítették meg a keretüket, ilyen például az éppen a Pakstól átigazoló Kádár Tamás, vagy a korábbi újpesti Nemanja Antonov, de Bobál Dávid (tavasszal: Mezőkövesd) is. A válogatott keretbe is meghívott Demjén Patrik Zalaegerszegről, némi túlzással, hazatért a Hungária körútra, de élvonalbeli meccsen még nem védett az MTK-ban. Rácz Gergőt kölcsönszerződése lejártával meg is vette az MTK a Pakstól. A ballábas Kovács Patrik, aki Salzburgból érkezett, ugyancsak volt korábban az MTK játékosa. Hej Viktor 112 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött került új csapatába. Ami a távozókat illeti, Mezei Szabolcs éppen az első ellenfélhez, a Pakshoz igazolt. Palincsár Martin Szegedre, Poór Patrik és Somodi Bence Csákvárra, Szépe János az ETO-hoz ment.

PAKSI FC: Bognár György csapata elengedte a gólkirályt, Varga Barnabást a Ferencvároshoz, érkezett ellenben két gólerős támadó is a pótlására, Könyves Norbert, a nagy visszatérő, valamint Beke Péter, aki a tavaszi idényben elsősorban a Vasas elleni mesterhármasával hívta fel magára a figyelmet a Budafok csapatában. Szappanos Péter alighanem első számú kapusnak érkezett a Honvédtól Paksra. Erősítés lehet még Silye Erik és Hegedűs János (Vasas) is. Földi Dominik 2021-ben a Vasas akadémiájáról került Spanyolországba, most a Paksnál folytatja pályafutását. A már említett Kádáron, Ráczon és Vargán kívül távozott Sajbán Máté Zalaegerszegre, Nagy Gergely egy görög élvonalbeli klubba, a PASZ Lamíába, valamint Haris Attila, Kesztyűs Barna, Kovács Nikolasz és Lorentz Márton a Merkantil Bank Ligába.

DIÓSGYŐRI VTK–PUSKÁS AKADÉMIA FC
(Szombat, DVTK Stadion, 18.00)

DIÓSGYŐRI VTK: Az ifjabb Szergej Kuznyecov irányításával a szezont kezdő újonc elengedett korábbi válogatott játékosokat (Eppel Márton, Könyves Norbert, Koman Vladimir), korábbi válogatott kerettagot (Szőke Adrián), a Juventus kispadjáig is eljutó kapust (Semkó Zsombor), ellenben aligha gyengült, rengeteg új játékost megszerzett. Immár a DVTK tagja Elton Acolatse (ghánai-holland), Julien Célestine (francia-olasz), Bozsidar Csorbadzsijszki (bolgár), Bright Osagie Edomwonyi (nigériai), Marin Jurina (horvát-bosnyák) Vlagyiszlav Klimovics (fehérorosz), Godfrey Bitok Stephen (nigériai), Álex Vallejo (spanyol), akiknek közös jellemzője, hogy nem hazájukból, hanem egy másik külföldi országból érkeztek. A görög Argirisz Kampecisz a Panathinaikosztól, a szlovén Rudi Pozeg Vancas az FC Kopertől igazolt a borsodi klubhoz. A DVTK kölcsönvette Karlo Senticet a Hajduktól, a kapus az előző idényben 16 meccsen védett a horvát élvonalban. Ugyancsak kapus a Kisvárától megszerzett, ukrán Artem Odincov.

PUSKÁS AKADÉMIA: A felcsúti csapat még nem feltétlenül fejezte be az erősítéseket, az eddigi egyetlen új szerzemény a spanyol származású, svájci Quentin Maceiras. Több mint száz élvonalbeli bajnoki van mögötte Svájcban, de az előző idényben csak hét ligameccset játszott, igaz, azt a bajnok Young Boysban. Sokan távoztak a PAFC-tól, így köztük Alexandru Baluta, Kiss Tamás, Yoëll van Nieff és Spandler Csaba, mindannyiuknak lejárt a szerződése.

ÚJPEST FC–FEHÉRVÁR FC
(Szombat, Szusza Ferenc Stadion, 20.15)

ÚJPEST FC: A lila-fehérek négy új játékost szereztek meg a nyáron, a román George Danut Ganeát, a korábbi válogatott Kiss Tamást (Puskás Akadémia), a korábbi válogatott kerettag Tamás Krisztiánt (Bp. Honvéd), valamint a nigériai Franklin Saserét (a svájci bajnokságban szereplő FC Vaduztól). Ganea sztenderd játékos volt a román élvonalban, hosszú kihagyás után 2022–2023-ban harminc bajnokin játszott. Sasere rendszeresen futballozott az előző idényben, a svájci második vonalban. Kölcsönből visszatért Dzenan Burekovic, Märten Kuusk, Matija Ljujics, Ognjen Radosevics és Máté Zsolt. Az újpesti klubtól távozók között van Nemanja Antonov, Giuseppe Borello, Petrus Boumal Mayega, Abdoulaye Diaby, Ognjen Mudrinszki, Filip Pajovics és kölcsönszerződése lejártával Fernand Gouré. Nincs már az első csapat keretében Yohan Croizet sem.

FEHÉRVÁR FC: A székesfehérvári klub vezetői szerint ebben az idényben a biztos bennmaradás a cél. A névszponzor távozása után nagy bevásárlásra nem volt mód, Spandler Csaba, aztán a Viditől az RB Salzburghoz, illetve a Lieferinghez került, s most visszatérő Berki Marcell és egy Grenoble-ből szerződtetett francia, Franck Yves Bambock jelentik az eddigi erősítést. Utóbbi tíz évvel ezelőtt a PSG második csapatában tűnt fel, azóta játszott Spanyolországban, Hollandiában, Izraelben, Portugáliában is. A legutóbbi két szezont a francia második vonalban töltötte. Távozott Dárdai Pál, Marcel Heister, Loic Nego, Stopira, Jevhen Makarenko, Alef és Artem Sabanov is.

ZALAEGERSZEGI TE FC–KISVÁRDA MASTER GOOD
(Vasárnap, ZTE Aréna, 20.00)

ZTE FC: A Diósgyőrből érkező Senkó Zsombor pótolja majd Demjén Patrikot, érkezett még Sajbán Máté Paksról, Soltész István pedig Budafokról. Távozott a válogatott kerettag kapuson kívül a csapatkapitány Kálnoki-Kis Dávid, továbbá Eros Gezda is. A Zete az előző idényhez hasonlóan, amikor az AC Milant verte meg, értékes győzelemmel koronázta meg felkészülését, ezúttal az Union Berlint legyőzve. A zalaiakra a hétvégi bajnoki előtt Konferencia-liga-mérkőzés vár az Osijek ellen.

KISVÁRDA MASTER GOOD: A szabolcsi csapathoz eddig a bosnyák-horvát Branimir Cipetic, valamint Czékus Ádám, Kovács Marcell és Lippai Tibor, továbbá kölcsönbe a korábbi válogatott Balogh Norbert és a Puskás Akadémiától Körmendi Kevin érkezett. Kevesebb külföldi csatlakozott tehát, mint az előző években. Ugyanakkor jó néhány légiós távozott: Janisz Karabelov, Anton Kravcsenko, Matheus Izidorio Leoni, Artem Odincov és Milos Vranjanin. A kárpátaljai Hej Viktor az MTK-hoz került, az erdélyi Hindrich Ottó visszatért Kolozsvárra, miután lejárt kölcsönszerződése.

DEBRECENI VSC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC
(Hétfő, Nagyerdei Stadion, 20.00)

DVSC: A nemzetközi porondon is érintett Loki két külföldi játékossal erősítette meg a keretét. Érkezett a portugál-francia Brandon Domingues a Honvédtól, a svájci-portugál Joao Oliveira a Leixoestől. A korábban kölcsönben szerepelő nigériai Hamzat Ojedirant megvásárolta a klub. Új fiú még a felvidéki Vajda Botond, aki a tavaszt Tiszakécskén töltötte. A távozók közül a következő idényben a Topolyát erősítő Sós Bence játszotta a legtöbbet az idényben, a távozók között van még a korábbi válogatott Varga Kevin, Sana Gomes, Sylvain Deslandes, Okan Aydin, Kovács Péter és Major Sámuel is.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC: Nem volt nagy mozgás a borsodi klubban, a legnagyobb érvágás talán Dino Besirovic távozása. A támadó középpályás 106 magyar élvonalbeli bajnokiján 23 gólt szerzett. Nincsenek már a klubnál a Bobál ikrek, s távozott Torvund Alexander és a grúz Luka Lakveheliani is. Érkezett: Hudák Martin (Soroksár SC), Illés Bálint (Diósgyőri VTK), Kojnok Zsolt (Fehérvár FC), Kovácsik Ádám (Fehérvár FC), Ugrai Roland (Pendikspor), valamint kölcsönbe a kárpátaljai Artem Nahirnij (Gyirmót FC Győr)

FERENCVÁROSI TORNA CLUB–KECSKEMÉTI TE
(Szeptember 27., Groupama Aréna, 19.00)

FERENCVÁROS: Mindegyik élvonalbeli klub közül a címvédőnél volt a legnagyobb mozgás. Érkezett Mohammed Abu Fani (izraeli, Maccabi Haifa), Mohamed Ali Ben Romdan (tunéziai, Espérance), Ibrahim Cissé (francia-szenegáli, SM Caen), Halmai Ádám (Soroksár SC), Tosin Kehinde (nigériai, Randers FC), Cebrail Makreckis (lett-német, Pirin Blagoevgrad), Alekszandar Pesics (szerb, Crvena zvezda), Cristian Ramírez (ecuadori, FK Krasznodar) és az OTP Bank Liga legutóbbi gólkirálya, Varga Barnabás (Paksi FC). Közülük a transfermarkt.de szerint öten átigazolási díj megfizetése nélkül érkeztek, a többiek 6,7 millió euróba kerültek. Katona Bálint és Varga Ádám, kölcsönszerződésük lejártával, visszatértek a Kecskeméti TE-től. Ugyancsak hosszú a távozók listája: Bogdán Ádám, Roko Baturina, Zseljko Gavrics, Adnan Kovacevic, Xavier Mercier, Vécsei Bálint, valamint kölcsönszerződése lejártával Mehdi Boudjemaa és Ángelo Sagal. Kölcsönadta a Ferencváros a légiósai közül Fortune Bassey-t és Stjepan Loncart. Mint ismert, a KÍ elleni kupakiesés után az egyesület vezetősége menesztette Sztanyiszlav Csercseszovot, akinek Máté Csaba vette át a helyét.

KECSKEMÉTI TE: A tavaszi kulcsemberek közül nincs már a Hirös Városban Horváth Krisztofer, Katona Bálint, Katona Máté és Varga Ádám sem, továbbá távozott Buna Gábor, Gréczi Márton, Hadaró Valentin, Danilo Pejovics és Mihajlo Rjasko is. Eddig Artner Dávid (Mosonmagyaróvár), Fadgyas Tamás (ETO FC Győr), Katona Levente (Pécsi MFC), Kiss Bence (ETO FC Győr), Kovács Kolos (Ceglédi VSE), Matheus Leoni (Kisvárda), Pálinkás Gergő (Kazincbarcika) és Szűcs Kornél (Diósgyőri VTK), valamint kölcsönbe Iyinbor Patrick Osagie (Ferencváros), Nagy Olivér (Ferencváros) és Szendrei Ákos (FK DAC 1904) is. Utóbbi három játékos tavasszal sem az egyesületében, hanem másutt, kölcsönjátékosként szerepelt.

A 2023/24-es szezontól a tavasszal bevezetett "Gyűlölet nem pálya" kampány tovább épül, és a videói következő idényben is feltűnnek az OTP Bank Liga-mérkőzéseken. Sőt, minden NB I-es csapatnak egyedi videói lesznek, melyben a saját játékosuk hívja fel a figyelmet a sportszerű szurkolás fontosságára.

Az OTP Bank Liga 2023/2024-es idényében új irányelvek lépnek életbe a játékvezetésben is, erről  az alábbi cikkünkben írtunk:

Új játékvezetési elveket fogalmazott meg az UEFA

Új játékvezetési elveket fogalmazott meg az UEFA

Az Európai Labdarúgó-szövetség részletes iránymutatást adott közre az induló szezon kapcsán. A szabályok ugyan nem változnak, az alkalmazás terén határozott és következetes fellépést vár el az UEFA.

Tovább


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS