Történelmi sikert ért a paksiak hősies játéka

2024. május. 16., 11:47   |    

Történelmi sikert ért a paksiak hősies játéka

A kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató Paksi FC idei kupaszereplése és a döntőben nyújtott teljesítménye inspiráló lehet a kisebb csapatok számára.

Hiába számított jóval esélyesebbnek a játékoskerete és az idényben nyújtott teljesítménye alapján a Ferencváros a MOL Magyar Kupa döntője előtt, a Paks hatalmas bravúrt végrehajtva, közel 40 percet emberhátrányban játszva és hősiesen védekezve 2-0-ra győzni tudott a bajnok ellen a Puskás Arénában. A Paks története során első alkalommal hódította el a kupát, így a sorozat történetének 20. győztes csapata lett.

Története során először Magyar Kupa-győztes a Paks!

Története során először Magyar Kupa-győztes a Paks!

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében. A fővárosiak az első félidőben büntetőt hibáztak, emberelőnybe kerültek, de nem tudták kihasználni a helyzeteiket, a tolnaiak pedig a kétszer 15 perces hosszabbításban két gólt szerezve megnyerték a döntőt.

Tovább

Pedig voltak pillanatok, amikor elképzelhetetlenül távolinak tűnt ez a siker, a kupaszereplés ugyanis közel sem volt sétagalopp a paksiak számára. Már a második körben tizenegyespárbajra kényszerültek a Bp. Honvéd ellen, majd az Újpestet hosszabbítás után tudták 2-1-re legyűrni, a negyeddöntőben a Vasas a 90. percben még 2-1-re vezetett ellenük, majd a legjobb négy között a Kisvárda ellen is hátrányból kellett fordítaniuk a továbbjutáshoz. A Puskás Arénában rendezett döntő ráadásul nem a legjobb formájában találta Bognár György együttesét, hiszen a legutóbbi kilenc bajnokiból csupán egyet sikerült megnyernie, azt is a sereghajtó Mezőkövesd ellen.

Az 52 ezer (nagyobb részt ferencvárosi) szurkoló előtt rendezett, nagyszerű hangulatú döntőben ráadásul a tolnai csapatnak a 38. perctől, Vécsei Bálint kiállítását követően negyven percen át tíz emberrel kellett megküzdeni a magyar mezőny legerősebb csapatával.

A csapatok szurkolói mellett több mint 15 ezer gyerekfocista is a helyszínen izgulta végig a kupadöntőt a Puskás Arénában

A sikerhez a hibátlan csapatmunka mellett kellettek kimagasló egyéni teljesítmények is, mint például a büntetőt és ziccereket hárító, a mérkőzés legjobbjának választott Szappanos Péteré, a vezető gólt szerző Papp Kristófé, de ide sorolhatjuk a védelem minden egyes tagját, hiszen a meccs nagy részében jókora nyomás alatt kellett hibátlan teljesítményt nyújtaniuk.

A védelem és a paksi együttes legfiatalabb tagja, a 20 éves Vas Gábor második alkalommal élhette át a kupadöntő hangulatát, igaz, két éve, 18 évesen még csak a kispadról figyelte, ahogy a Ferencváros magabiztos győzelmet arat Paks ellen. Az ifjú védőnek a mostani szezon elején közel négy hónapot kellett kihagynia sérülés miatt, tavasszal azonban már meghatározó játékosa volt a paksiaknak. A Ferencváros ellen is korát meghazudtolóan érett védőmunkát nyújtott 120 percen keresztül, nagy része volt abban, hogy a Ferencváros támadói végül nem tudták bevenni a tolnaiak kapuját.

– Fel sem fogtam még, hogy mit vittünk véghez, el kell telnie néhány napnak, mire leülepszik az élmény – nyilatkozta a meccs után az U21-es válogatott védő. – Elképesztően nehéz meccs volt, a kiállítás után jobbára csak védekeztünk, talán Könyvesnek volt egy lövése, ami veszélyt jelentett a kapura. A második félidőre jól jöttünk ki, emberhátrányban is voltak jó momentumaink, aztán miután Böde Dani bejött, megváltozott a játékunk, fel tudtuk ívelgetni a labdát, majd Dani kiharcolt egy kiállítást, utána pedig sikerült valahogy behúzni a meccset. Máig él bennem a két éve elvesztett döntő, a pillanatok, amikor a Fradi a győzelmet ünnepelte, örülök, hogy most mi ünnepelhettük a diadalt. Szeretnék jövőre is visszatérni, borzasztóan jó érzés ennyi ember előtt játszani.

Vas Gábornak meggyűlt a baja a ferencvárosi támadókkal, de a paksi védelem végig jól állta a sarat


A 31 éves Papp Kristóf már a kilencedik idényét tapossa a paksiaknál, és végig alapembere volt a zöld-fehéreknek. Két éve nem lehetett ott a kupadöntőn, ebben az idényben viszont a paksiak szinte minden mérkőzésén pályára lépett, a MOL Magyar Kupában öt mérkőzésen három gólt szerezve járult hozzá a végső diadalhoz. Méghozzá nem is akármilyen fontos találatokkal, hiszen a Vasas elleni negyeddöntőben ő egyenlített a 90. percben 1-2-es állásnál, a Kisvárda ellen is ő lőtte a paksiak egyenlítő találatát, a Ferencváros ellen pedig a hosszabbításban született kulcsfontosságú vezető találat fűződik a nevéhez, így talán nem túlzás azt állítani, hogy a Paks nélküle nem szerezte volna meg története első kupasikerét.

– Nagyon nehéz mérkőzés volt, de erre is készültünk, egy igazi kupadöntőhöz méltó összecsapást vívtunk – nyilatkozta a paksiak honlapján Papp Kristóf. – Látványos találkozó volt, és meg kell hagyni, emberelőnyben voltak helyzetei a Fradinak, mi viszont mindent megtettünk a győzelemért. Az első gólunknál a beadást emelném ki, üresen talált a labda, amibe belealudt az ellenfelünk, így mondhatni, nem volt nehéz dolgom. Nagyon boldog vagyok, hogy jókor voltam jó helyen. Egész évben és ezen a mérkőzésen is rengeteget dolgoztunk ezért a sikerért, így a gól után mindent megtettünk, hogy ne adjuk ki a kezünkből a vezetést.


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS